Ostukorv

Papiniidu 5, Pärnu (Sillakeskus, uks Liivi tee pool)

Tasuta saatmine DPD pakiautomaati al.50€!

info@hobuhooldus.ee

Looduslik E vitamiini õli Horseflex Natural E vitamin Oil

Õli hobusele – miks ja milline?

Miks sööta õli? 
  • Manustamaks vajalikke rasvhappeid, mida hobune ise ei suuda toota ning mis on hädavajalikud hormoonide tootmiseks organismis.
  • Parandamaks keha konditsiooni. Õlis sisaldub rohkelt energiat, umbes 3 korda rohkem kui teraviljas. Kuna õli on lihtne seedida ja see imendub kergelt, on see hea viis kehamassi suurendamiseks.
  • Energia lisandiks. Õli on ideaalne kestvusaladel võistlevatele hobustele, kuna annab rohkelt energiat. Kuna energia avaldub aeglaselt, siis on õli ideaalne ka hobustele, kes on närvilised või kergesti erutuvad.
  • Parandamaks karvkatte seisukorda.
  • Vähendamaks liigeste kangust ja jäikust. Kui hobusel on probleeme maksaga, peaks õli kogust kindlasti vähendama.

Võrdluseks: 400 ml taimset õli sisaldab ca sama palju energiat kui 1 kg kaera. Õlide seedimisel eraldub vähem soojusenergiat kui samas koguses teravilja või koresööda puhul. Õli söötes saame manustada vähem teravilja, kuid vajaliku energia saab hobune kätte väiksemast annusest õlist.
Õlidest saadavad rasvhappeid kasutab organism siis, kui tehakse aeglase või keskmise tempoga tööd. Lihased kasutavad energiaallikana glükogeeni kui tehakse kiires tempos tööd. Kui organismis saab glükogeen otsa, muutuvad lihased väsinuks ja hobune vajab puhkust. Õli söötes saame säilitada glükogeenivarusid hetkeks, mil organism neid vajab – rasvhapetest tulenevat energiat saab hobune kasutada soojendusel ja aeglasematel allüüridel, glükogeenivarud jäävad raskemate pingutuste jaoks.
Kõik õlid on 100% rasv ja need kõik annavad lisakaloreid. Erinevus seisneb Omega 3 ja Omega 6 rasvhapete koguses. Rasvhapped pakuvad tõelist huvi teadlastele, kuna neil on põletikuvastane ja immuunsust parandav toime. Samuti ei suuda hobused neid rasvhappeid ise toota, vaid ainus viis neid saada, on toidust, mida neile pakume. Teraviljad sisaldavad kindlasti rohkem Omega 6 kui Omega 3 rasvhappeid. Teraviljades on tüüpiline Omega 3 ja Omega 6 rasvhapete suhe ca 1:10. Hobuste teraviljarohke menüü puhul on seega Omega 6 rasvhapetel kordades suurem osakaal kui Omega 3 rasvhapetel. Seetõttu võiks jälgida, et õli valides sisaldaks see just rohkelt Omega 3 rasvhappeid.

Keskmised Omega 3 rasvhapete suhted Omega 6 rasvhapetele on järgmised:
Maisiõli 1:58
Sojaõli 1:6
Rapsiõli (canola) 1:2
Kalaõli 6:1
Kalamaksaõli 9:1
Linaseemneõli 3:1
Oliiviõli 1:9
Konkreetse õli valik sõltub, mille jaoks soovitakse õli sööta.

  • Kui otsitakse vajalike rasvhapete allikat, siis otsige õli, mida pole kuumtöödeldud (see võib hävitada vajalikke rasvhappeid). Seetõttu pole mõistlik osta supermarketist päevalille-, maisi- ega rapsiõli.
  • Kui soovitakse parandada konditsiooni, on supermarketist ostetud õlid sobilikud. Eelista puhast õli, nagu päevalille või maisiõli, mitte kokkusegatud õlisid nagu taimsed õlid (kuna hobused võivad neile halvasti reageerida). Kuigi puhaste õlide maitse võib varieeruda, siis tavaliselt eelistab hobune mingit kindlat tüüpi õli.

Kogused

Vajalik kogus võib varieeruda sõltuvalt treeningu raskusastmest ja režiimist. Alusta alati väiksemast kogusest ja suurenda kogust sujuvalt. Kui alustada kohe liiga suurest kogusest, võib see põhjustada kõhulahtisust. Mitte-töötavate ja kerges töös olevate hobuste puhul on normaalne päevane õlikogus kuni ca 150g (umbes pool tassi) ja 300g sport- ja võistlushobustel. Kui palju?

  • Parandamaks karvkatte kvaliteeti: 1/3 … 1/2 tassi päevas (80-120 ml)
  • Kalorite lisamiseks: 2 tassi päevas (500 ml)

Lihtne reegel on, et lõppkogusena ei tohiks sööta rohkem kui 100 ml 100 kg kehamassi kohta päevas.

Maisiõli

Viimasel ajal on maisiõli hakatud hobuste menüüs kasutama vähem kui varasematel aegadel. Põhjuseks on maisiõli suur Omega 6 rasvhapete sisaldus. See sisaldab 50 korda rohkem Omega 6 kui Omega 3 rasvhappeid. Üldiselt otsivad hobuseomanikud õli, mille Omega 3 tase oleks suurem kui Omega 6 rasvhapete tase, kuna Omega 3 rasvhapped pakuvad rohkem häid eeliseid (põletikuvastane toime). Kuigi ideaalset rasvhapete suhet hobustel pole veel välja uuritud, siis üldiselt soovitakse kontsentreeritud söötades hoida rasvhapete suhet alla 10: 1 (omega 6: omega 3).
Maisiõli on kõikide uuringute järgi kõige meeldivama maitsega, mistõttu see valitakse tihti pirtsakate hobuste söögilauale. Hobustele, kellel on kõrgenenud põletikunäitajad, näiteks Cushing sündroomi või kopsupõletiku puhul, ei tohiks lisada menüüsse õli, mille Omega 6 sisaldus oleks suur (näiteks maisiõli), kuna see võib ainult süvendada probleemi. Siiski pole maisiõli saatanast. Kui hobusel on probleeme maohaavanditega või maohäiretega, siis lisa väike kogus maisiõli tema toidule. Teadusliku uuringu (Cargile, J.L., J.A. Burrow, I. Kim, N.D. Cohen, and A.M. Merritt. 2004. Effect of dietary corn oil supplementation on equine gastric fluid acid, sodium, and prostaglandin E2 content before and during pentagastrin infusion. Journal of Veterinary Internal Medicine 18(4):545-549.) tulemusena leiti, et igapäevane regulaarne maisiõli söötmine (ca 3 teelusikatäit päevas) vähendas maohappe ületootmist ja seega võib maisiõli pakkuda soodsat leevendust maoprobleemidega hobustele. Maisiõli ei soovitata vanematele hobustele, kelle on artriit. Hobustel, kellele söödeti maisiõli, märgati karvakvaliteedi paranemist ning paranes ka kabjamaterjali paindlikkus.

Linaseemneõli

Linaseemneõli on etem energiaallikas kui teravili, kuna seda on lihtsam seedida ja on vähem tõenäoline, et tekiks maoärritus. See on kõrge Omega 3 rasvhapete sisaldusega, rohke E vitamiini allikas. Parandab karvkatte konditsiooni ja naha seisukorda, tugevdab luid ja kiirendab tugevate kapjade kasvu, tugevdab immuunsüsteemi. Suurtes kogustes mõjub kõhtu lahtistavana nagu kõik õlid.
Linaseemneõli on laialt kasutusel, kuna Omega 3 rasvhapete sisaldus on suur, seda peamiselt ALA (alfa-linoleenhape) suhtes. Kuigi võrreldes ALA-t EPA ja DHA-ga, siis on kahel viimasel rohkem tervislikke eeliseid. See on ka põhjus, miks kalaõli kaalub üle linaseemneõli – just seetõttu, et see sisaldab rohkem kontsentreeritud EPA ja DHA-d. Florida Ülikooli uuringud on näidanud, et 2-3 tassitäit linaseemneõli sisaldab sama palju Omega 3 rasvhappeid kui 10 kg rohelist karjamaa rohtu. Seega hobustele, kelle menüüs on kehva kvaliteediga hein, soovitatakse kõrge Omega 3 sisaldusega õlisid, nagu linaseemne- või kalaõli.
Linaseemneõli muudab karvkatte ja naha säravaks ja tervemaks. See vähendab ka kapjade murdumist, kuna kabjastruktuur muutub painduvamaks. Nagu enamus õlisid, on ka linaseemneõli aeglaselt vabaneva energiaga, mistõttu sobib see ka kergesti erutuvatele ja närvilistele hobustele. Kuna linaseemnetes pole kaltsiumi/fosfori suhe hobustele ideaalne, siis soovitatakse kõrvale anda lisaks kaltsiumit (nt. looduslik lubjakivipulber) või sööta, milles sisaldub rohkelt kaltsiumi (lutsern). Osadel linaseemne lisanditel on juba kaltsiumit juurde lisatud – uuri tootjalt. Õli valides eelista kindlasti külmpressitud õli (muidugi juhul kui söötmise põhjuseks on omega rasvhapete omastamine). Linaseemnete keetmisel hävinevad kasulikud rasvhapped.

Kalaõli

Kuigi kalaõlid hobustele on turul populaarsed ja sobiliku Omega 3 ja Omega 6 rasvhapete suhtega, siis võib tunduda, et taimetoitlastest hobustele pole selline õli loomulik. Kalaõli võib parandada täkkude ja märade viljakust.
Kalaõli on ideaalne söötmiseks juhul kui organismis on põletik, kuna selle Omega 3 ja Omega 6 rasvhapete suhe on kõige sobilikum. Erinevalt linaseemneõlist (kus peamine Omega 3 rasvhape on ALA(alfa-linoleenhape)), sisaldub kalaõlis just rohkelt rasvhappeid EPA-t ja DHA-t, millel on rohkem tervislikke eeliseid. Alfa-linoleenhape vajab organismis edasist metaboliseerimist bioaktiivseteks vormideks: eikosapentaeen- ja dokosaheksaeenhappeks (EPA-ks või DHA-ks). Viimastel aastatel on leitud, et keha ei pruugi ALA muutmisega EPA-ks ja DHA-ks alati piisavalt hästi toime tulla, seda eriti haiguste puhul. Taimsetest allikatest saadud omega-3 muutmisel EPA-ks ja DHA-ks vajab organism mitmeid toetavaid tegureid, näiteks tsinki, magneesiumit ja B6-vitamiine. Kalaõli soovitatakse just seetõttu, et see sisaldab rohkelt EPAja DHA-d, mida organism enam ümber töötlema ei pea. Rohke Omega 3 allikana vähendab kalaõli põletikulisi protsesse ja tugevdab immuunsust.
Nagu teisedki õlid, pakub ka kalaõli hobuse karvkatte ja kapjade struktuuri paranemist ning lisab sära. Kuna kalaõli seedub hobuse organismis kergemini, siis päevane annus on ka väiksem. Soovituslik on anda kuni 30 ml kalaõli päevas täiskasvanud keskmist kasvu hobusele.

Sojaõli

Sojaõli sisaldab nii Omega 3 kui Omega 6 rasvhappeid. Sojaõli parandab vastupidavust ning karvkatte ja naha konditsiooni. Pole soovitav sööta hobustele, kellel on diagnoositud artriit, allergiad või laminiit, kuna sojaõli sisaldab rohkem Omega 6 kui Omega 3 rasvhappeid. Sojaõli söötmist võiks kaaluda kui vajatakse rohkelt proteiini.