Ostukorv

Papiniidu 5, Pärnu (Sillakeskus, uks Liivi tee pool)

Tasuta saatmine DPD pakiautomaati al.50€!

info@hobuhooldus.ee

St. hippolyt painduv ämber

Hobuse baasvajadused

Päike paistab, putukaid pole, tuulevaikus (mu hobune täna ei tõmble). Kiiret pole. Olen varunud mitu tundi, et veeta see tallis oma lemmiku juures.

Jõuan talli. Näe, ta kablutab koplis mulle vastu – rõõmus ja roosa. Tahab suhelda. Pai, pai, väike komm ja lähme talli. Naudib harjamist. Seisab ja mõnuleb kui teda sügan.

Selline oleks minu ideaalne päeva algus tallis. Kahjuks paljudel see nii ei ole. Hobune kõnnib koplis eest ära. Niheleb valmis pannes. Ei suuda paigal seista. Näitab valureaktsioone või ebamugavust valmis pannes. Kas kõlab tuttavalt? On aeg astuda samm tagasi.

Hobuse omanikuna on SINU kohus tagada tema baasvajadused (mis paljudes tallides kahjuks prioriteediks ei ole). Hobuse baasvajadused:

  • Liikumine – Kui palju aega veedab hobune boksis/õues? Kuidas näeb välja tema treening? Kui palju saab ta suhelda oma liigikaaslastega?
  • Söötmine – Kas ta saab piisavalt koresööta? Kui pikad on pausid söögikordade vahel? Milline on tema vee kättesaadavus?
  • Tervis – Kas tema kapju ja hambaid kontrollitakse regulaarselt? Kas hobune on saanud parasiitide tõrjet? Kas tal on hea konditsioon?

Konditsiooni hindamine

Joonisel on näha, kuidas hinnatakse hobuse konditsiooni 5-palli skaalal, kus 0 märgib tugevat alakaal (pikka pidu pole) ja 5 on tugev ülekaal (pikka pidu pole vol 2). Ideaalses maailmas on meie hobuste konditsioon nr 3:

  • Kehal ei ole üleliigseid rasvadeposiite
  • Roided ei ole näha, aga on katsudes tunda
  • Puusanukid ei ole välja ulatuvad

Kui hobuse konditsioon on 2 (või vähem) või 4 (või rohkem), siis lööks minu peas juba häirekell. Midagi peab muutuma, et tagada hobuse tervislik seisund.

Pikemalt saad konditsiooni hindamisest lugeda SIIT

Valureaktsioonid

Jälgi oma hobuse reaktsioone puhastamisel ja valmispanekul.

  • Kas ta seisab paigal või nihverdab?
  • Kas ta suudab seista nö ruudukujuliselt või eelistab seista üks jalg eespool/tagapool/puhates?
  • Kas hobusel on vastumeelsus jalgade (eriti tagumiste) tõstmisel?
  • Kas ta astub surve eest ära? Liigub eemale selga katsudes?
  • Kas ta näitab välja valureaktsioone/pingeid näo piirkonnas? – vt Horse Grimace Pain Scale

Hobuse valureaktsioonide skaala näeb alumiselt jooniselt, kus 0 näitab valureaktsiooni puudumist ja 2 valureaktsiooni olemasolu. (Horse Grimace Pain Scale – viide SIIN)

Aga mis edasi?

Kui su hobune tunneb end ebamugavalt või näitab välja valureaktsioone, siis astu samm tagasi – hobune üritab sulle välja näidata, et tal on ebamugav. Võibolla jääb seekord võistlushooaeg pooleli, kuid Sinu hobuse heaolu on olulisem kui võistlustulemused. Kuula teda ja vajadusel konsulteeri spetsialistidega – veterinaar, füsioterapeut, sadulapassija, massöör – et välistada haigused, valu ja pinged.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga